Kraji habsburškega cesarstva leta 1900

Dvojezični leksikon krajev v Avstro-Ogrski kot so bili objavljeni v več zvezkih habsburškega cesarstva v letih 1903 do 1908, nastali na podlagi popisa iz leta 1900. Avtor spletnega leksikona: János Bogárdi, 2012. Povezave spodaj so narejene le do slovenskih krajev.

Južna Koroška Kärnten

Južna Štajerska Steiermark, okrajna glavarstva:

Kranjska Krain

Primorska Küstenland

 Kraje habsburškega cesarstva si lahko ogledate tudi na vojaškem zemljevidu iz 18. in začetka 19. stoletja,naredili so celo paralelno primerjavo kart nekdanjih topografskih imen s sodobnimi, da zlahka izpišemo koordinate in poiščemo nekdanji kraj bivanja prednikov. Za iskanje in tolmačenje pozabljenih ledinskih in krajevnih imen je koristno pobrskati po avstrijski zbirki Exonyme. 

Avstrijsko rodoslovno društvo (Österreichische Gesellschaft für Familien- und regionalgeschichtliche Forschung) pa je zbralo vse zgodovinske karte Avstroogrske, ki so prosto dostopne.

V okviru raziskovalnih projektov ZRC SAZU pa nastaja geolocirana zbirka zemljepisnih imen z navedbo arhivskih virov od srednjega veka dalje. Na voljo je že Historična topografija Kranjske, medtem ko za Ljubljano, Primorsko in Štajersko še nastaja.

Pripravila: Vlasta Knapič in Matej H.

Main page Contacts Search Contacts Search